Vstopite v čarobni svet angleškega jezika in kulture, kjer se besede ne prepletajo le v konverzaciji, temveč tudi v kulinaričnih užitkih. Tečaj angleščine je mnogo več kot le učenje jezika; je tudi potovanje skozi okuse in tradicije angleško govorečega sveta. Med številnimi kulinaričnimi posebnostmi, ki jih odkrivamo, so nedvomno tudi piškoti.
Angleži svoje piškote imenujejo »biscuits«, Američani pa jim pravijo »cookies«. Toda v čarobnem kraljestvu Škotske se skriva poseben dragulj, znan kot »shortbread«. Ta slastna poslastica, značilna po svoji bogati teksturi in nežnem okusu masla, je postala simbol škotske kulinarike in je priljubljena tako doma kot po celem svetu.
Od kod izvira njihovo ime?
Čeprav o izvoru ne moremo biti povsem prepričani, poznamo kar nekaj razlag za ime shortbread. Korenine naj bi imelo v srednjeveških časih (medieval times). V pekovskem žargonu naj bi pridevnik »short« pravzaprav pomenil drobljiv (crumbly). Ti piškoti pa vsebujejo veliko masla (butter), ki je razlog za drobljivo testo (dough).
Piškote shortbread so včasih pekli kot testo za kruh oziroma bread. Spekli so ga v pečici (oven) na visoki temperaturi in ga potem v isti pečici posušili na nizki temperaturi. Tako so dobili pekovski izdelek, podoben prepečencu (rusk), in rodilo se je ime shortbread.
A ni ostalo samo pri tem. Zaradi dvojne peke se je namreč rodila angleška beseda za piškot (biscuit). Beseda biscuit izhaja iz stare francoščine, ki se je od 8. do 14. stoletja govorila tudi na tem ozemlju. Predpona bis izhaja iz latinščine in pomeni dvakrat (twice), beseda cuit pa iz francoščine in pomeni pečeno (baked).
Recept za slastne piškote iz samo 3 sestavin
Za pripravo piškotov potrebujemo:
- 125 gramov masla (butter),
- 55 g sladkorja za posip (caster sugar),
- 180 g večnamenske moke (plain flour).
Pečico segrejemo (preheat) na 190 stopinj. Maslo in sladkor zmešamo skupaj in mešamo toliko časa, dokler ne dobimo gladke zmesi (beat until smooth). Primešamo moko in ponovno mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes. Zmes postavimo na delovno površino (work surface). Nežno jo razvaljamo (roll out), da dobimo testo, debelo en centimeter. Oblikujemo zaobljene piškote, jih zložimo v pekač (baking tray) in posujemo z nekaj sladkorja za posip. Postavimo v hladilnik in pustimo, da se piškoti ohlajajo 20 minut. Potem pečemo v pečici do 20 minut. Piškote ohladimo. Pa dober tek!
Shortbread in angleščina
Ko naslednjič uživate v škotskem shortbreadu, se spomnite, da je učenje angleščine več kot le poučevanje jezika. Je vstopnica v raziskovanje kulture, tradicije in okusov angleško govorečega sveta.
Tečaj angleščine po govorni metodi
Tečaj angleščine po govorni metodi, je zagotovilo, da bodo vaši pogovori z angleško govorečimi partnerji samozavestnejši in boste postali boljši govorec tudi v angleščini.