Dobrodošli v svet italijanske kulinarike, s katero je povezan tudi tečaj italijanščine! Ena izmed priljubljenih jesenskih sladic je znani kostanjev kolač — castagnaccio, značilen za apeninska območja Toskane, Ligurije, Emilije in Piemonta.

Od kod ljubezenska moč?
Posebnost castagnaccia so lističi rožmarina, ki naj bi po stari legendi imeli posebno moč, saj so jih nekoč uporabljali v ljubezenskih napojih. Košček castagnaccia so tako ponudili neuslišani ljubezni – v upanju, da se bo prižgal ljubezenski ogenj.
Dostopen in poceni
Castagnaccio ima globoke korenine in zgodovino, ki sega v leto 1500. Sladica je bila priljubljena, saj je bil kostanj dostopen, poceni in zelo hranljiv.
Različne pokrajine, različna poimenovanja
Na različnih območjih Italije ima castagnaccio različna imena in oblike: v Lunigiani je to zelo tanka torta, imenovana patona, v Livornu je kolač, visok skoraj tri centimetre, zelo goste teksture in polnega okusa, v Firencah pa ga poznajo pod imenoma castagnaccio in migliaccio.
Recept za kostanjev kolač castagnaccio
Sestavine:
- 500 g kostanjeve moke
- 1 l vode
- 5 žlic olivnega olja
- 80 g sladkorja v prahu
- 50 g pinjol
- 75 g rozin ali drugega suhega sadja
- vejica rožmarina
- pomarančni sok
Priprava je preprosta:
- V večjo posodo presejemo kostanjevo moko in ji dodamo sladkor v prahu ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo tri žlice olivnega olja, zmes počasi mešamo in ji dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi brez grudic sprijete moke.
- Z dvema žlicama olivnega olja naoljimo okrogel pekač. Maso vlijemo v pekač, jo potresemo z rozinami (ki smo jih prej namočili v pomarančnem soku ali vodi), kakšnim drugim suhim sadjem in pinjolami. Vse skupaj posujemo z osmukanimi listki svežega rožmarina.
- Kolač pečemo približno 45 minut v predhodno ogreti pečici na 190 °C.
Italijani castagnaccio najpogosteje postrežejo z rikoto, s kostanjevim medom ali sladkimi vini.
Praznovanja, posvečena kostanju
V Italiji se jeseni odvijajo številne prireditve, posvečene kostanju. Več o festivalih kostanja (Festa del Marrone) si lahko preberete v tem članku.
Tečaj italijanščine z Lingulo
Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.