Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Panella – Sicilijanska zlata poslastica

Tečaj italijanščine vključuje tudi spoznavanje pestre italijanska kulinarike, dela katere je tudi slavna panella.

Panella je preprost, a izjemno okusen sicilijanski ocvrtek (la frittella) iz čičerkine moke (la farina di ceci), ki ga lahko najdete na vsakem vogalu Palerma. Ta prigrizek, ki ga je na Sicilijo prinesla arabska kultura, je postal priljubljena ulična hrana zaradi svoje hrustljave skorje in nežne, rahlo oreščkaste sredice. Panella  tradicionalno postrežejo v sezamovi bombetki z nekaj kapljicami svežega limoninega soka, vendar jo danes najdete v številnih različicah, kot del sicilijanske cucina povera, ki slavi preprostost in bogat okus.

Lingula, ta jezična šola | Učenje italijanščine - panella
Med pohajkovanjem po Palermu si lahko privoščite tudi slavno panello. Foto: Eva Beltram - osebni arhiv.

Zgodovina in izvor

V 9. stoletju so arabski osvajalci na Sicilijo prinesli čičerkino moko, iz katere so Sicilijanci ustvarili preprost, a hranljiv prigrizek. Panella je postala ključni del sicilijanske prehrane in do danes ostaja simbol lokalne kulinarike, ki jo odlikuje kombinacija vplivov različnih kultur, ki so zaznamovale otok.

Enaka jed, različna imena: panelle, farinata ali cecina?

Ta zelo priljubljena in tradicionalna ulična (il cibo da strada) sicilijanska jed ima različna imena, odvisno od tega, kje jo jemo. Čičerikina moka je tradicionalna sestavina tako sicilijanske kot ligurske kuhinje, do severa pa naj bi jo prinesle rimljanske čete. V osnovi hrana revnih (il povero) je osvojila brbončice vseh, njena velika oboževalca pa sta bila tudi pisatelja (lo scrittore) Leonardo Sciascia in Luigi Pirandello.

Po enakem receptu jo pripravljajo v Toskani, kjer so jo poimenovali cecina, v Liguriji je farinata, v Piemontu je belecauda, poznajo pa jo tudi v francoski Nici pod imenom socca. Seveda se recepti v posameznih regijah med seboj nekoliko razlikujejo.

Kakšna je panella iz Palerma

učenje italijanščine

Osnova je še vedno čičerikina moka. Začinijo (speziare) jo s peteršiljem (il prezzemolo) ali janežem (il finocchietto) in ocvrejo v olju.

Jejo jo same, skupaj s krompirjevimi kroketi ali pa v sezamovih bombicah. Preden jih postrežejo, jih pokapajo s svežo limono.

Panella je tipičen prigrizek (lo spuntino) prebivalcev Palerma, naprodaj povsod po mestu, še posebno pa v specializiranih lokalih, kjer jih cvrejo (la friggitoria).

Recept za panelle

Pripravite jo doma

Čeprav je panella tradicionalno ulična hrana, jo lahko brez težav pripravite tudi doma. Osnova za panelle je preprosta mešanica čičerkine moke, vode in soli. Testo skuhamo, nato ga ohladimo in narežemo na tanke rezine, ki jih ocvremo do zlato rjave barve.

Ključ do popolnih panelle je v pravi temperaturi olja, da ocvrtek ostane hrustljav zunaj in mehak znotraj.

Ko ocvrete panelle, jih lahko postrežete s svežim limoninim sokom, kančkom popra in nekaj zelišči za dodatno svežino.

Sestavine za 50 panell:Ingredienti per 50 panelle:
500 g čičerikine mokeFarina di ceci 500 g
1,5 l vodeAcqua 1,5 l
10 g fino mlete soliSale fino 10 g
10 g peteršiljaPrezzemolo da tritare 10 g
sončnično oljeOlio di semi
črni poperPepe nero
  • V posodo vlijte zelo hladno vodo, vanjo presejte čičerikino moko. Močno mešajte z metlico (la frusta), da se ne tvorijo grudice (il grumo).
  • Nato kuhajte na zmerni temperaturi. Dodajte sol in poper po okusu ter ves čas mešajte. Pomembno je, da ne prenehate mešati ter da kuhate le na zmernem ognju, da se ne prime posode (la pentola).
  • Ko se zmes začne zgoščevati (addensarsi) in vreti (bollire), kuhajte še 10–12 minut, ne da bi prenehali mešati. Če se začnejo delati grudice, lahko uporabite palični mešalnik (il frullatore ad immersione).
  • Po koncu kuhanja v kompaktno zmes dodajte sesekljan peteršilj.
  • Del še vroče zmesi namažite približno 2–3 milimetre na debelo na ravno površino. Pustite približno pol ure, da se posuši, nato pa jo narežite na pravokotnike, velike približno 10 x 5 cm. Ponavljajte postopek, dokler ne porabite vse zmesi. 
  • Segrejte olje in jih zlato (dorato) popecite na obeh straneh.

Različice in serviranje

Postrezite še vroče (caldo) kot okusen samostojen prigrizek. Panelle pogosto postrežejo v hrustljavi sezamovi bombetki, ki jo Sicilijanci poimenujejo pane e panelle.

Za ljubitelje pikantnih okusov jih lahko potresemo s čilijem ali postrežemo ob sveži zelenjavi. Ta prigrizek lahko uživate samostojno ali kot del obsežnejšega obroka, skupaj z drugimi sicilijanskimi dobrotami.

Panella danes

Panelle je bila prvotno hrana revnih ljudi, saj so sestavine, iz katerih je bila narejena, bile poceni in dostopne. 

Čeprav je panella ulična jed, je njena priljubljenost z leti samo rasla. Danes jo lahko najdete tako v vrhunskih restavracijah kot tudi pri lokalnih prodajalcih, še posebej v Palermu, kjer velja za pravo kulinarično ikono. Sicilijanci se ponosno oklepajo svojih korenin, in panelle so eden izmed najlepših primerov tega, kako lahko preproste sestavine prinesejo veliko zadovoljstvo.

Sicilijanske specialitete in tečaj italijanščine

Tečaj italijanščine v Linguli poteka po govorni metodi, pogovor pa popestrimo z zanimivostmi iz italijanskega vsakdana in kulture.

71/340