Berlin, mesto, kjer se preteklost prepleta s sodobnostjo, ponuja pestro kulinarično dediščino, ki odraža njegovo raznoliko zgodovino. Ena izmed manj znanih, a nadvse okusnih jedi je Hoppel-Poppel – jed, ki je nastala iz preprostih sestavin, a navdušuje s svojo bogatostjo okusov.
Hoppel-Poppel: Okusna rešitev za ostanke
Ime Hoppel-Poppel izhaja iz besede hopsgehen, kar pomeni pokvariti se, in besedne zveze popelige Resten, ki opisuje bedne ostanke. Ta jed je bila sprva znana kot kmečki zajtrk (das Bauernfrühstück). Danes je priljubljena kot nasitna in okusna jed, ki združuje ostanke prejšnjih obrokov.
Podobne jedi v drugih deželah
Podobne jedi so znane tudi v drugih državah, v Franciji na primer kot Omelette à la paysanne (z navadno kislico), v Španiji kot Tortilla de patatas, na Danskem kot biksemad (mešana jed) s pečenim jajcem in na Švedskem kot Pyttipanna.
Recept za Hoppel-Poppel
Sestavine (die Zutaten):
- 1 čebula (die Zwiebel)
- 4 jajca (vier Eier)
- sol (das Salz)
- poper (der Pfeffer)
- muškatni orešček (der Muskat)
- 300 g kuhanega krompirja (gekochte Kartoffeln) – najbolje ostanki prejšnjega dne
- 150 g kuhane šunke (der Kochschinken) ali ostanki pečenke (Bratenresten), klobas (Würstresten) ali drugega mesa (Fleischresten)
- 100 g vloženih kumaric (die Gewürzgurke)
Priprava:
- Meso narežemo na koščke (in Stücke schneiden), čebulo olupimo (schälen) in drobno nasekljamo.
- Krompir narežemo na rezine in ga deset minut pražimo na olju (in Öl anbraten).
- Dodamo čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo do zlate barve.
- Dodamo še kumarice in meso ter stepena jajca, ki smo jih prej začinili (würzen) s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
- Ko vlijemo jajčno zmes (die Eimasse), ponev pustimo na nižjem ognju, dokler jajca ne zakrknejo.
Postrežemo toplo in uživamo v preprostem, a polnem okusu te berlinske specialitete. Za piko na i lahko dodamo svež peteršilj (Petersilie) ali drobnjak (Schnittlauch) ali nariban sir ali pa pri pripravi porabimo tudi ostanke zelenjave.
Druge berlinske kulinarične posebnosti
Poleg Hoppel-Poppela Berlin ponuja še druge tipične jedi, ki odražajo njegovo kulturno raznolikost:
Currywurst: Morda najbolj znana berlinska ulična hrana. Gre za pečeno klobaso, narezano na rezine, prelite s kečapom in posute s curryjem. Postrežejo jo s hrustljavo žemljico ali pomfrijem.
Döner kebab: Čeprav ima turške korenine, je današnja oblika te jedi nastala prav v Berlinu. Sočno meso, sveža zelenjava in omake, vse skupaj zavito v tanko testo, je priljubljen obrok tako med domačini kot turisti.
Berliner Pfannkuchen: Sladkosnedi ne smejo zamuditi teh mehkih krofov, polnjenih z marmelado ali drugim sladkim nadevom, in posutih s sladkorjem v prahu.
Ob obisku Berlina se prepustite kulinaričnim užitkom in odkrijte jedi, ki pripovedujejo zgodbo mesta skozi okuse.
Nemščina in kulinarika – odkrivajte Berlin z jezikom in okusom
Berlin ni le mesto okusnih jedi, ampak tudi odlična priložnost za spoznavanje nemščine v praksi. Če želite samozavestno naročiti Hoppel-Poppel, klepetati z domačini ali sklepati posel, je čas za akcijo!
V Linguli se nemščino učimo drugače – po učinkoviti govorni metodi, ki vas pripravi na resnične pogovore.
Ste začetnik ali mojster – preverite svoje znanje!
Rešite hitri spletni test nemščine in ugotovite, kateri tečaj je pravi za vas. ➡️ Kliknite tukaj in začnite svojo jezikovno pot!
Brezplačni umestitveni pogovor
Najhitrejša pot do idealnega tečaja je sproščen pogovor z učiteljem, ki vam bo po razgovoru v izbranem jeziku strokovno svetoval primerno zahteven tečaj za vas.
Brezplačni umestitveni pogovor
Najhitrejša pot do idealnega tečaja je sproščen pogovor z učiteljem, ki vam bo po razgovoru v izbranem jeziku strokovno svetoval primerno zahteven tečaj za vas.