Italija ni samo dežela okusne hrane, umetnosti in zgodovine, temveč tudi edinstvenih in včasih presenetljivih običajev, ki so del vsakdanjega življenja. Čeprav nas nekatere navade lahko najprej presenetijo, so za Italijane povsem običajne.
Tečaj italijanščine v Linguli pa ni zgolj priložnost za učenje jezika, temveč tudi za spoznavanje italijanskih običajev.
1. Kava je sveta – ampak ne kakršna koli!
Italijani so pravi mojstri v pripravi kave, a pazite – če naročite kapučino po kosilu, vas bodo domačini gledali postrani. V Italiji velja nenapisano pravilo, da se kapučino pije izključno za zajtrk, saj naj bi bila mlečna pijača pretežka za popoldanske ali večerne ure. Po kosilu ali večerji Italijani obožujejo majhen, a močan espresso.
2. Pozdravi s poljubi na lice – a ne povsod enako
Poljub na lice je v Italiji običajen način pozdravljanja med prijatelji in družinskimi člani. Pomembno: vedno najprej prislonite levo lice na njihovo levo stran in nato še desnega.
Število poljubov naj bi se razlikovalo glede na regijo! Na severu Italije je običajno, da se prijatelji poljubijo dvakrat, medtem ko na jugu morda pričakujejo tri poljube. Da ne boste v zadregi, vedno opazujte, kako to počnejo domačini.
3. Pogovor s kretnjami
Čeprav Italijani slovijo po svoji strasti do govorjenja, so enako zgovorni tudi njihovi gibi. Italijanske kretnje so skoraj tako pomembne kot besede, ki jih izgovorijo. Z njimi poudarijo čustva in izražajo vse, od začudenja do navdušenja.
Če se želite popolnoma vključiti v italijansko kulturo, poskusite osvojiti nekaj osnovnih kretenj. Lahko vam pomagajo izraziti več, kot si mislite!
4. Za hrano si vzamejo čas
Le redko boste videli Italijana, da bi med hojo pil kavo ali jedel sendvič. Italijani si za obrok radi vzamejo čas, se med obrokom usedejo ali pa se postavijo za temu namenjen pult.
V Italiji obrok ni samo hrana – je obred. Tradicionalno kosilo lahko traja več ur, zlasti ob nedeljah, ko se družina zbere za mizo in skupaj preživi popoldne. Obrok pogosto vključuje več hodov, od predjedi do glavnih jedi in seveda sladice. Pripravite se, da boste sedeli za mizo dlje časa, saj je uživanje hrane za Italijane bistveno več kot le potešitev lakote.
5. Uživanje ob aperitivu
Pred večerjo mnogi Italijani radi uživajo ob aperitivu, kozarcu vina ali koktajlu, ki ga spremljajo prigrizki. To je čas za sprostitev in klepet s prijatelji.
6. Ni čakanja v vrsti – ali pač?
Italijani morda niso znani po tem, da bi strogo upoštevali pravila čakanja v vrsti, še posebej na tržnicah ali v kavarnah. Bolj pogosto je videti nekakšno “gnezdenje” okrog blagajne ali prodajalca, kjer se kupci trudijo pridobiti pozornost. Ne bodite presenečeni, če vas kdo “prehiti” – to ni nevljudnost, temveč le del italijanskega vsakdana.
7. Kaj pa pozdravi?
V poslovnih krogih ob odhodu uporabljajo formalni pozdrav Arrivederci, (na svidenje), pa med prijatelji in znanci prevladujejo sproščeni Ciao! a presto, a domani ali a piu tardi – tako za prihod kot odhod.
9. Zajtrk brez jajc
Jajca so priljubljena jed za zajtrk po večini držav v Evropi, v Italiji pa to ne drži. Tukaj boste le redko za zajtrk dobili jajca, saj je italijanski zajtrk večinoma sestavljen iz kave in kosa peciva.
10. Sadje in zelenjavo olupijo
Italijani skoraj vedno olupijo sadje in zelenjavo, četudi je že oprano. Nova zakonodaja celo zahteva, da trgovine jasno označijo, ali je olupek varno uživati ali ne.
11. Vsake testenine imajo svojo omako
V Italiji je kombiniranje testenin z omako zelo pomembno in obstaja veliko tradicionalnih parov. Tu je nekaj najbolj znanih, saj je kombinacij skoraj neskončno:
- Spaghetti: Najpogosteje jih kombinirajo s paradižnikovo omako, kot sta “spaghetti alla marinara” ali “spaghetti al pomodoro.” Prav tako so odlični s klasično “spaghetti alla carbonara.”
- Fettuccine (široki rezanci): Odlični so z omako Alfredo, ki je narejena iz masla, smetane in parmezana.
- Tagliatelle (ozki rezanci): Podobno kot fettuccine so tagliatelle odlične z omako Alfredo ali gobovo omako “tagliatelle ai funghi” ali s prefinjeno omako s tartufi.
- Linguine: Odlične so z morskimi sadeži, zato jih pogosto najdete v jedeh, kot je “linguine alle vongole” ali “linguine ai frutti di mare” (z različnimi morskimi sadeži).
- Ravioli: Polnjene testenine, zato jih običajno postrežemo z lažjimi omakami, kot sta maslo in žajbelj ali blaga paradižnikova omaka.
- Orecchiette: Ti “ušeski” so priljubljeni v južni Italiji in se odlično prilegajo gostejšim omakam, kot je npr. orecchiette con cime di rapa (z repnimi vršički).
Tečaj italijanščine po govorni metodi
Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah Ob učenju jezika pa boste odkrili tudi mnoge skrivnosti Italije in njenih prebivalcev.