Turščina je polna posebnosti in njeno učenje je prijeten izziv. Lingulina učiteljica Merita, ki je 13 let živela in delala v Turčiji, se je z Ano Tavčar Pirkovič, voditeljico oddaje Dobro jutro, pogovarjala o turščini in njenih posebnostih, turški kulinariki in kulturi. Oglejte si video.
Fraze za pozdravljanje oziroma dobrodošlico v turščini
V turščini se podobno kot v slovenščini vse do 12. ure pozdravijo z Dobro jutro oz. Gün aydın, kar dobesedno pomeni svetlo jutro, kasneje pa z pa Iyi günler (Dober dan) in Iyi akşamlar (Dober večer). Pri poslavljanju pa poznajo dva pozdrava: Hoşça kal uporabijo, ko odhajajo iz prostora (kal pomeni ostani), Güle güle pa kadarkoli in pomeni z nasmehom.slovensko | turško |
Dobro jutro. | Gün aydın. |
Dober dan. | Iyi günler. |
Dober večer. | Iyi akşamlar. |
Na svidenje. | Hoşça kal. Güle güle. |
Se vidimo. | Görüşürüz. |
Kako se v turščini predstavimo in vprašamo po počutju
slovensko | turško |
Ime mi je … | Adım… |
Me veseli. | Memnun oldum. |
Kaj je novega? | N’aber? |
Kako si/ste? | Nasıl sin/siniz. |
V redu. | Iyi. |
Zelo dobro. | Çok iyi. |
Odlično. | Harika. |
Ni slabo. | Fena degil. |
Katere so nacionalne turške jedi in pijače?
Za turško kuhinjo je značilna izredna raznolikost, ki je posledica geografske lege; občutijo se vplivi Balkana, Mediterana in Azije. Osnovne sestavine domače kuhinje so riž, zelenjava, oljčno olje, meso in žita. Zelenjava je vedno del jedilnika in je pripravljena na različne načine: pečena, ocvrta, kuhana, pasirana, polnjena in začinjena z veliko česna. V turški kuhinji uporabljajo tudi veliko jogurta. Najbolj značilni pijači sta nedvomno čaj (çay) in kava (kahve). Druge značilne tople pijače so lipov čaj, žajbelj in salep – zimska pijača, narejena iz korenin neke orhideje. Značilno za ulično hrano po celi Turčiji so:
- simit: vrsta kruha v obliki ‘obroča’, posutega s sezamom. Ulični simit se razlikuje od tistega v pekarni, ker je bolj sladek in hrustljav. Simit in čaj dobite na vsakem koraku.
- Odlična je tudi kombinacija sirovega toasta in ayrana – razredčenega jogurta z vodo, ki mu dodamo malo soli.
- Balik ekmek – riba v kruhu, ki jo v obmorskih predelih dobimo kar z ribiške ladje.
Kako bi naročili hrano v restavraciji?
slovensko | turško |
Kaj želite? | Ne istersiniz/ Ne alirsiniz. |
Meni, prosim. | Menü’ye bakabilir miyim lütfen. |
Želim kavo/čaj. | Bir kahve/ çay, lütfen. |
Ali imate…? | …var mı? |
Koliko stane …? | Nekadar …? |
Račun, prosim. | Hesabi lütfen. |
Restavracija | Lokanta |
Zajtrk | Kahve altı |
Večerja | Akşam yemeği |
Turščina je zanimiv jezik. Učite se jo lahko tudi v jezikovni šoli Lingula, in sicer individualno ali v mini skupini.