Zeleni boršč ( Зелений борщ) je priljubljena spomladanska juha Ukrajincev – preprosta jed iz poceni sestavin, ki jo po tradiciji zaokroži žlica kisle smetane. Ne glede na svoje ime nima nič skupnega z rdečim borščem. Ko zgodaj spomladi na travnikih zrasteta kislica in kopriva, smo vsi lačni vitaminov, zato so jo od nekdaj radi pripravljali.

Kako pripravimo lonec dobrega boršča?
Za približno dva do dva in pol litra juhe potrebujemo naslednje sestavine:
- kokošja jušna osnova (zaželeno)
- 250 do 300 gramov piščančjega mesa (ali drugo meso po vašem okusu)
- 2 velika krompirja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 manjši kozarec fižola v zrnju
- 3 do 4 kuhana jajca
- sveža kislica (naberemo na travnikih ali kupimo na tržnici)
- sveža kopriva (naberemo na travnikih oziroma zraven gozda)
- sol, poper in lovorjev list
Priprava zelenega boršča:
V vodi kuhamo meso in fižol v zrnju. Fižol obvezno prej čez noč pustimo namočenega v vodi, ki jo zjutraj odlijemo. Po uri kuhanja dodamo krompir, narezan na debele kose in kuhamo še približno 20 minut. Solimo, popopramo in dodamo lovorjev list.
Naribamo korenje in sesekljamo čebulo. Čebulo v drugi posodi na kratko popražimo, da postekleni in dodamo korenje ter pražimo še nekaj minut, nato pa dodamo v juho.
Kislico in koprivo temeljito operemo. Mlada kopriva ne peče, če pa se tega bojimo, jo prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. Oboje nasekljamo. Minuto ali dve pred koncem kuhanja dodamo koprivne liste in pomešamo. Nato ogenj ugasnemo in dodamo kislico ter premešamo.
Juho postrežemo z razrezanim kuhanim jajcem. Za piko na i dodamo na krožnik žlico ali dve kisle smetane. Dober tek! Смачного!
